VERGİ İDARELERİNCE HATALI MATRAH TESPİTİ

VERGİ İDARELERİNCE HATALI MATRAH TESPİTİ

Vergi ve cezaya konu faturalarda KDV tutarı dahil edilerek matrah tespiti yoluna gidilemez. Faturalara isabet eden KDV tutarı düşüldükten sonra matrah tespit yoluna gidilmesi gerekmektedir. Aksi halde mükerrer vergilendirme söz konusu olacaktır.

Danıştay 4. Dairesi’nin 15.12.2020 tarih ve Esas: 2016 / 11743 sayılı kararında, “…Öte yandan takdir komisyonu kararı ile davacı şirketin, katma değer vergisi dahil düzenlediği faturaların toplam tutarı üzerinden %2’yi aşan oranda komisyon aldığı öngörülerek matrah farkı tespit edilmesinde ise isabet bulunmadığı anlaşılmaktadır…” şeklinde karar vermek suretiyle mahkeme kararının bozulmasına hükmetmiştir.

Danıştay kararı uyarınca katma değer vergileri nedeniyle hesaplanan kısım düşülerek matrah tespiti yapılması gerekir

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda, Matraha dahil olan unsurlar açıkça zikredilmiştir. Bu madde kapsamında bulunmayan unsurlar matraha dahil edilemez. Aksi halde vergi idarelerince mükerrer vergilendirme yoluna gidilmiş olacaktır.

Kanun kapsamında matraha dahil unsurlar aşağıdaki şekildedir;
Teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri, b) Ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar, c) Vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler.

Ancak teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki iskontolar ile hesaplanan katma değer vergisi matraha dahil edilemeyecektir. Aksi halde ilgili Vergi İdaresince tahakkuk ettirilen vergi cezası hukuka aykırı olacaktır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir