TARİFE KONTENJANI ÇERÇEVESİNDE İTHAL LİSANSI ALINAN EMTİA İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN FAYDALANMA
TARİFE KONTENJANI ÇERÇEVESİNDE İTHAL LİSANSI ALINAN EMTİA İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN FAYDALANMA
İthal lisansı alınarak gümrük vergisi muafiyetinden faydalanılmak suretiyle gümrük vergisi beyanında bulunulmamasına karşın yapılan incelemelerde emtianın muafiyet kapsamında bulunmadığının tespiti halinde ek gümrük vergisi tahakkuku yoluna gidilmektedir.
Bu kapsamda öncelikle Gümrük Kanunu’nun 242’inci maddesinde öngörülen usullere göre itiraz yoluna başvurulması gerekmektedir. İtirazın reddi halinde dava yoluna başvurulur.
Serbest dolaşıma giriş beyannamesiyle katma değer vergisinden müstesna olarak ithal edilen eşya için, beyannamenin tescili sırasında muafiyet belgesi ibraz edilmesi zorunluluğu öne sürülmektedir.
4458 sayılı Gümrük Kanununun 167. Maddesinde; “ Aşağıda sayılan hallerde, serbest dolaşıma sokulacak eşya gümrük vergilerinden muaftır:” şeklinde muafiyet halleri açıkça sıralanmıştır. Bu neviden emtianın ithali halinde muafiyet belgesinin idareye ibrazı ile ek gümrük vergisi yükümlülüğü doğmayacaktır.
Bu nedenle; katma değer vergisi istisnasından yararlanabilmesi için vergi dairesince onaylanmış muafiyet belgesi ibraz edilmesi gerektiği ilgili idarelerce talep edilmektedir.
Ancak; 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167’nci maddesinin 9’uncu fıkrasının (d) bendi kapsamında ithal edilen eşyanın gümrük muafiyetinden yararlandığı, diğer bir deyişle sözü edilen eşyanın gümrük vergisinden muaf olduğu hususunun yasa gereği açık olduğu gerçeği karşısında,
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda yer alan istisnadan yararlanmak için vergi dairesince onaylanmış muafiyet belgesi ibraz edilmesi gerektiği yönünde herhangi bir zorunluluk da getirilmediğinden, sadece muafiyet belgesi sunulmadığından bahisle ek gümrük tvergisi tahakkuku yolunan gidilemez