SAHTE REÇETE NEDENİYLE DÜZENLENEN PARA CEZALARI
MEDULA sistemi, sahte reçeteyi engelleyecek güvenlik yapısına sahip değildir.
Eczacının önüne gelen sahte reçeteyi anlama imkanı yoktur.
Yargılama aşamasında dosya içerisinde eczacı, SGK hesap işleri uzmanı ve hukukçudan oluşan bir heyetçe bilirkişi incelemesi yapılacak ve eczacının reçete içeriği ilaçları usule uygun teslim edip etmediği tespit edildikten sonra sahte reçeteyi karşılamakta eczacının kusuru olup olmadığı tespit edilecektir.
Unutulmamalıdır ki eczacının sorumluluğu reçetelerin MEDULA sisteminden sorgusunu yapmak ve hasta yahut ilaçları teslim alan kişinin adını, soyadını ve TC kimlik numarasını MEDULA ya girmektir.
SGK kapsamındaki hastaların ilaçlarını karşılaması, ilaç bedellerinin ödenmesi, protokole aykırı fiiller ve bunlara ilişkin yaptırımlar ile uyulması gereken diğer kuralların neler olduğunun Kurum ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan eczane protokolü ile belirlenmektedir.
Eğer eczanenin reçeteleri kuruma fatura etmesinde kusuru bulunmadığı sabit ise kurumun faiziyle birlikte reçete bedellerini tahsil etmesi mümkün değildir. Bu itibarla, reçete bedellerinin ancak ana parası tahsil edilebilir. Üçüncü kişilerin suç teşkil eden eylem ve fiillerinden eczacı sorumlu tutulamaz. Yargıtay 13. HD, 12.10.2016, E: 2016/12106, K: 2016/18346 kararı da benzer mahiyettedir.
Kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla veya yersiz ödemeler için borcun tahakkuk ettirilmesi sırasında herhangi bir faiz hesaplanmayacaktır. Bu şekilde tahakkuk ettirilen borçlar için faiz başlangıç tarihi, borcun ilgiliye tebliğ edildiği tarihi takip eden yirmi dördüncü ayın bittiği tarih olarak dikkate alınacaktır.
Fazla veya yersiz ödemeden kaynaklanan alacaklar, merkezde ilgili birimce, taşrada ise sosyal güvenlik merkezlerince düzenlenen borç bildirim belgesi ile 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre ilgililere tebliğ edilecektir.