PAYLI MÜLKİYETTE PAYDAŞLAR/VARİSLER ARASINDAKİ UYUŞMAZLIKLAR-TAŞINMAZ MALLARDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ

Genellikle miras sonucu varislere kalan taşınır ve taşınmaz mallar paydaşlar arasında paylaşım esnasında uyuşmazlıklar çıkmaktadır. Bu nedenle miras kalan mallar varisler tarafından kullanılamamakta satılamamakta ve kiraya verilememektedir.
Miras kalan malların varisler arasında paylaşımı hususunda taraflar arasında bir anlaşma sağlanamaz ise Sulh Hukuk Mahkemelerinde Ortaklığın Giderilmesi davası açılması gerekmektedir.
T.C.
YARGITAY
HukukGenelKurulunun

Esas:1999/1-665
Karar:1999/792
Tarih:06.10.1999

“..yurdumuzda sosyal, ekonomik sebeplere kırsal kesimlerden kentlere aşırı akım, nüfus çoğalması, büyük mesken ve işyeri ihtiyacı sebebiyle hızlı yapılaşma karşısında görevli mercilerin aciz kalmaları veya çeşitli sebeplerle göz yummaları sonucu, izinsiz, ruhsatsız, resmi kayıtlara bağlanmayan büyük yerleşim alanları oluştuğu. arada paylı taşınmazların tapuda resmi ifrazları yapılmadan paydaşlar arasında haricen veya fiilen taksim edilip üzerlerine büyük mahalleler hatta beldeler yapıldığı bir gerçektir. Bilindiği üzere MK.nun 634, BK.nun 213, TK.nun 26. maddeleri hilafına tapulu taşınmazlarda harici veya fiili taksim ile payların mülkiyeti ana taşınmazdan ayrılamaz. Ne varki, taşınmazın kullanma biçimi bütün paydaşlar arasında varılan bir anlaşma ile belirlenmiş yada fiili bir kullanma biçimi oluşmuş, uzun süre paydaşlar bu durumu benimsemişlerse kayıtta paylı, eylemsel olarak (fiilen) bağımsız bu oluşumun tapuda yapılacak resmi taksime veya şuyun satış suretiyle giderilmesine yahut o yerde bir imar uygulaması yapılmasına kadar korunması, “akte vefa” kuralının yanında MK.nun 2. maddesinde düzenlenen iyi niyet kuralının da bir gereğidir. Aksi halde, pek çok kimse zarar görecek toplum düzeni ve barışı bozulacaktır.”

SONUÇ OLARAK Taraflar arasında anlaşma sağlanamaması halinde tek yol dava açmaktır. Dava sonunda kişiler miras kalan taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde tasarruf hakkını kullanabilirler

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir