ÖZEL ESASLAR

ÖZEL ESASLAR

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “Özel Esaslar” esaslar başlıklı bölümün amaç başlıklı kısmında, “Tebliğin bu bölümünde yer alan düzenlemeler, iade edilecek KDV tutarının gerçek olup olmadığının tespit edilmesi suretiyle, Hazine’ye intikal etmemiş ve/veya hayali olarak oluşturulmuş, gerçek bir yüklenime dayanmayan tutarların KDV iadesi çatısı altında yolsuz olarak iadesini önlemeyi amaçlamaktadır.”şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir.
Aynı Tebliğin (IV/E-5) bölümünde 5. Bendinde “İşlemlerin Gerçekliğini İspat” başlıklı kısmında ise, “…Dolayısıyla idare tarafından sahte veya yanıltıcı olduğu yönünde bulgular bulunan bir belgenin gerçek bir işleme dayandığı ve dayandığı işlemi mahiyet ve miktar itibarıyla doğru olarak yansıttığı işlemin tarafları, ilgilileri (iade talep edenler) veya mükellefler tarafından 213 sayılı Kanunun 3’üncü maddesindeki delil serbestisi kapsamında iddia ve ispat olunabilir.
Sınırlandırıcı olmamak kaydıyla belgenin gerçekliğini ve doğruluğunu ispatta aşağıdaki deliller kullanılabilir:
a) İşlem bedelinin ödendiğinin belgelendirilmesi.
Ödeme, iade talebinde bulunan mükellef tarafından ödemeyi tevsik eden belge aslı veya noter onaylı örneği ile tevsik edilebilir.
Ödemenin 5411 sayılı Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar vasıtasıyla veya 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun785 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası kapsamında düzenlenen çekler ile de tevsiki mümkündür.Ayrıca internet bankacılığı yoluyla yapılan ödemelerde, banka dekontu yerine ilgili banka şubesi tarafından onaylı internet çıktıları ya da mükellefler tarafından ödeme yapılan bankalardan alınan onaylı hesap ekstreleri ödemenin tevsikinde kullanılabilir.
Ödeme, kredi kartı (iade talebinde bulunan kişi veya kuruma ait), tapu devri, kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla (ön ödeme avansı şeklinde kamu kurum ve kuruluşlarının veznesine ödeme gibi) yapılmak suretiyle de tevsik edilebilir.
Ödemenin PTT yoluyla yapıldığı durumlarda, ödeme sırasında düzenlenecek belge, (satıcının veya adına hareket edenlerin adı-soyadı (tüzel kişilerde unvanı) ile banka hesap numarası ve vergi kimlik numarası doğru olarak yazdırılmak kaydıyla) ödemeyi tevsik eden delil olarak ileri sürülebilir.
b) Taşıma, yükleme, boşaltma, depolama, ambalajlama, ve benzeri işlemlerin yapıldığına yönelik belgeler, sigorta belgesi, vergi, resim, harç, pay, fon gibi ödemeler yapılmışsa bu ödemelere ait belgeler işlemin gerçekliğinin tevsikinde delil olarak kullanılabilir.” Kuralı yer almıştır.
İlgi yazıda da belirtildiği üzere katma değer vergisi genel tebliğinin E-5 bölümündeki açıklamalara göre belgenin gerçek bir ticari faaliyetten kaynaklandığının ıspat edilmesi istenilmektedir. Tebliğin yukarıda aktarılan maddesinde ürün bedelinin çek (senet), banka, kredi kartı, ptt kanalıyla yapılması ile taşıma yükleme, boşaltma, depolama gibi işlemlerin yapıldığına ilişkin belgelerle ıspat edilmesi halinde işlemin gerçekliğine delil olarak kullanılacağı belirtilmiştir.
BU KAPSAMDA İADE EDİLECEK KDV TUTARININ GERÇEK OLUP OLMADIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK YUKARIDA YER VERİLEN MEVZUAT HÜKÜMLERİNDEN DE AÇIKÇA ANLAŞILDIĞI ÜZERE YASAL ÖDEME VESİKALARI AÇIK BİR İSPAT SEBEBİDİR.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir