MİRASIN HÜKMEN REDDİ KOŞULLARI

Varisler tarafından mirasın hükmen reddi talepli açılan davalarda; murisin ölüm tarihi itibariyle terekesinin borca batık olup olmadığı araştırılır. Söz konusu araştırma bilirkişi marifetiyle yapılır.
Örneğin;
Bilirkişiden, murisin ölüm tarihi itibariyle terekesinin aktif ve pasifinin tespit edilerek borca batık olup olmadığının tespiti istenilir. Bu noktada murisin vergi dairelerinde, icra dairelerinde, bankalarda, gerçek ve tüzel kişilerde alacak-borç durumu tespit edilir, trafik tescil müdürlüğünden adına kayıtlı araç, tapu ve kadastro müdürlüğünden adına kayıtlı gayrimenkul olup olmadığı tespit edilir.
Tüm bu araştırmalar sonucunda Murisin borca batık olduğu anlaşılırsa mirasın hükmen reddine karar verilir.
Mirasın hükmen reddi talepli uyuşmazlıklarda dava açma süresi;
Ölüm tarihinde murisin ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır (TMK m. 605/2). Mirasçılar, TMK’nin 610. maddesinde yazılı haller bulunmadıkça, yani mirası zımnen kabul etmiş duruma düşmüş olmadıkça her zaman murisin ödemeden aczinin tespitini isteyebilir. TMK’nin 606. maddesinde belirtilen süre bu davada uygulanmaz. Dava alacaklılara husumet yöneltilerek görülür. Bu sebeple davalı vekilinin süre itirazı yerinde değildir. Nitekim Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin 08/10/2018 tarih ve E:2016/532, K:2018/6446 sayılı kararı da bu mahiyettedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir