intibak
[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]YÜKSELME, TERFİ, İNTİBAK
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 3.maddesinde; sınıflandırma, kariyer, liyakat ilkeleri devlet memurlarının yetki, görev, sorumluluk ve haklarının belirlenmesinde temel ilkeler olarak öngörülmüş aynı yasanın 36.maddesinde “sınıflar” ve devamında bu sınıflarda giriş ve yükselinebilecek derece ve kademeler belirtilmiş,aynı maddenin C bendinin 5.fıkrasında özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3’nün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirileceği, 6.fıkrasında ise,bu Kanunun 4.ve 237.maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin memuriyete geçirilmeleri halinde sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir” hükmüne yer verilmiş,yasanın anılan 4.maddesinde ise; memurlar dışında sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler olarak istihdam biçimleri öngörülmüştür.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin A-12/d. fıkrasında “Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87. maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.” hükmüne yer verilmiştir.
Sözü edilen fıkrada, memuriyette iken üst öğrenimi bitirenlerin yeniden yapılacak intibaklarında, sadece başarılı hizmet sürelerinin değerlendirileceği belirtilmiş bulunmaktadır.
Bu hükmün uygulanmasında, öncelikle, üst öğrenimi bitirmesi nedeniyle intibakı yapılacak kişinin emsalinin belirlenmesi gerekmektedir. Maddeye göre üst öğrenimi bitiren kişinin emsali, öğrenimine ara vermeden aynı üst öğrenime başlayıp normal süresi içinde tamamlayan ve mevcut uygulamaya göre normal eğitim süresinin sona erdiği haziran ayı sonu itibariyle kamu görevine başlayan kişidir. Yapılacak intibak işleminde önce emsalinin, maddede belirtilen biçimde, ulaşabileceği derece ve kademe belirlenmeli; daha sonra ilgilinin sadece başarılı değerlendirilen hizmet yılları, yapmış olduğu askerlik hizmet süresi ve yararlanmış ise 2182 sayılı Yasa veya 458 sayılı K.H.K. gereğince kazandığı bir derece esas alınmak suretiyle ve yeni öğrenim durumu itibariyle yükselebileceği derece ve kademeyi geçmemek kaydıyla ulaştığı derece ve kademe saptanmalıdır.
Sonraki yazılarımızda örnek olaylardan bahsedilecektir.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]