İMAR KANUNUNA GÖRE YIKIM KARARI

3194 sayılı İmar Kanununun 32. Maddesine göre yıkım kararı verilebileceği gibi 39. Maddesi uyarınca da yıkım kararı verilebilir.
32.madde uyarınca yıkım kararı;
3194 Sayılı İmar Kanununun 32. maddesinde; “Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı …” takdirde yapının yakılmasına karar verilir.
Ancak yıkım işlemlerinin icra edilebilmesi için ruhsatsız yapıldığı belirlenen yapıya dair yapı tatil tutanağı düzenlenmeli ve yapı tatil tutanağı ilgiliye tebliğ edilmelidir.
Yapı tatil tutanağı/zaptı yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılacağı, bu tebligatın bir nüshasının da muhtara bırakılacağı yukarı yer verilen madde hükmü içeriğinde düzenlenmiştir.
39. madde uyarınca yıkım kararı;
3194 sayılı İmar Kanununun 39. maddesinde ise; “Bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibinin bulunmaması halinde binanın içindekilere tebligat yapılır. Onlar da bulunmazsa tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir. Tebligatı müteakip süresi içinde yapı sahibi tarafından tamir edilerek veya yıktırılarak tehlike ortadan kaldırılmazsa bu işler belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı %20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir. Alakalının fakruhali tevsik olunursa masraf belediye veya valilikçe bütçesinden karşılanır. Tehlike durumu o yapı ve civarının boşaltılmasını icabettiriyorsa mahkeme kararına lüzum kalmaksızın zabıta marifetiyle derhal tahliye ettirilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Bu noktada; bir kısmı veya tamamı yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belirlenen yapılar ile ilgili 3194 Sayılı İmar Kanununun 39. maddesindeki usule göre yıkım kararı alınması gereken hallerde, anılan yapılar ruhsatsız veya ruhsat ve eki projelere aykırı yapılmış olsa dahi, aynı Kanunun 32. maddesine göre yapı tatil tutanağı ile bu durumun tespit edilerek, bu maddede belirtilen usule göre yıkım kararı alınmasının mümkün olmadığı; zira yıkılacak derecede tehlikeli bir yapının bulunması halinde, 3194 Sayılı İmar Kanununun 39. maddesi hükümleri uyarınca yapının yıktırılması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir