İHALE İLE KAZANILAN TAŞINMAZA KARŞI AÇILAN TAPU İPTAL DAVASI
İhale sonucu edinilen taşınmaza karşı önceki malike iadesine yönelik tapu iptal ve tescil davası açılamaz.
Örnek olay;
Yargıtay 1.Hukuk Dairesinin 2020/3262 E. , 2021/1940 K. Sayılı karında;
“Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, çekişme konusu… Vakfından mukataalı 16337 ada 21 parsel sayılı taşınmazın kayıt maliki ….’a … Defterdarının kayyım tayin edildiğini, 10 yıllık kayyımla idare süresinin dolması ile mahkeme kararı ile taşınmazın Hazine adına tescil edildiğini, icareli ya da mukataalı vakıf taşınmazlarının asıl malikinin tapuda adına kayıt bulunan mutasarrıfı değil vakıf tüzel kişiliği olduğunu ileri sürerek davalı adına olan kaydın iptali ile vakfı adına tescile karar verilmesini istemiştir.
Davalı, taşınmazın 2886 Sayılı Kanunun 45. maddesine göre yapılan açık teklif usulü ile yapılan ihale sonucu en yüksek bedeli veren …’ya ihale edildiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
İlk derece mahkemesince, 5737 sayılı yasanın 17. maddesi koşulları oluştuğu gerekçesiyle davanın kabulüne dair verilen kararın taraflarca istinafı üzerine … Bölge Adliye Mahkemesi 2.Hukuk Dairesince, tarafların istinaf başvurusunun ayrı ayrı esastan reddine karar verilmiş;
anılan Bölge Adliye Mahkemesi kararının davalı tarafça temyizi üzerine Dairece “ …Hemen belirtilmelidir ki; Medeni Kanunun 705. maddesinde düzenlendiği üzere, taşınmazın mülkiyetinin kazanılması tescille olur.
Ancak miras, mahkeme kararı, cebri icra ve kamulaştırma halleri ile kanunda öngörülen diğer hallerde mülkiyet tescilden önce kazanılır.
Bilindiği üzere de; tapu iptal ve tescil davaları kayıt malikine karşı açılır. O halde, çekişme konusu 16337 ada 21 parsel sayılı taşınmaz her ne kadar tapuda halen davalı Hazine adına kayıtlı ise de, 23.05.2016 tarihinde yapılan ihale ile mülkiyetinin dava tarihinden önce dava dışı ihale alıcısı…a geçtiği, bu durumda tapu iptali ve tescil kararı verilemeyeceği gözetilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir..” gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozma ilamına uyularak davanın reddine karar verilmiştir.
KARAR-
Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davacının yerinde bulunmayan temyiz itirazının reddiyle, usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, 31/03/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”