KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİ

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİ Kira sözleşmesi nedeniyle, 488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun I-A-2 numaralı bendinde yer alan kira sözleşmeleri için belirlenen binde 1,89 nispetinde damga vergisi hesaplanması gerektir 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinin birinci fıkrasında, anılan Kanun’a ekli (1) sayılı Tablo’da yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Kanun’un…

SERBEST MESLEK FAALİYETİ ÇERÇEVESİNDE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI

SERBEST MESLEK FAALİYETİ ÇERÇEVESİNDE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI 213 SAYILI YASANIN 236. MADDESİNDE; “Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.” AYNI YASANIN 353. MADDESİNDE; “(Değişik:28/7/2024-7524/11 md.) 232 nci maddenin birinci fıkrasının 1 ila…

6183 SAYILI YASAYA GÖRE ÖDEME EMRİ

6183 SAYILI YASAYA GÖRE ÖDEME EMRİ 6183 sayılı yasa uyarınca kanuni temsilci adına ödeme emri düzenlenebilmesi için öncelikle asıl şirket adına takip yoluna gidilmelidir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 10. maddesinde, tüzel kişilerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevlerin kanuni temsilcileri tarafından yerine getirileceği, temsilcilerin bu ödevleri yerine getirmemeleri yüzünden mükelleflerin veya…

VERGİ İDARELERİNCE HATALI MATRAH TESPİTİ

VERGİ İDARELERİNCE HATALI MATRAH TESPİTİ Vergi ve cezaya konu faturalarda KDV tutarı dahil edilerek matrah tespiti yoluna gidilemez. Faturalara isabet eden KDV tutarı düşüldükten sonra matrah tespit yoluna gidilmesi gerekmektedir. Aksi halde mükerrer vergilendirme söz konusu olacaktır. Danıştay 4. Dairesi’nin 15.12.2020 tarih ve Esas: 2016 / 11743 sayılı kararında, “…Öte yandan takdir komisyonu kararı ile…

TEVKİFAT

TEVKİFAT Gelir Vergisi Kanununun 94. Maddesi uyarınca; Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki…

SEKTÖREL KARLILIK

Aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmalar nezdinde karlılık oranlarının fahiş derecede uyumsuz olması resen tarh sebebi olarak gösterilebilir. Bu nedenle; karlılık oranlarının sektör bazında resmi veriler ile uyumlu olması maliyetlerin bu duruma göre kayıtlara intikali gerekmektedir. Bir kısım maliyetlerin kayıtlara intikal ettirilmemesi halinde sektör karlılık oranı artış gösterecektir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasınca yayınlanan ilgili sektörel…

SAHTE FATURA KULLANIMI

Vergi incelemeleri sonucu muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımının tespiti ancak somut belgelerin varlığı halinde mümkündür. Bu kapsamda; ilgili dönemde faturalarını kullandığı şirketin iş hacmi noktasında ticari ve teknik kapasitesinin yetersiz olduğunun yoklamayla ortaya konulması, mali verilerinde uyumsuzluklar bulunması, yapılan soruşturmalarda farklı şahıslar üzerinden şirkete ait belgelere ulaşılması; ticari iş ve işlemlerin yapıldığı diğer şirketlerin iş…

ÖZEL ESASLAR

ÖZEL ESASLAR KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “Özel Esaslar” esaslar başlıklı bölümün amaç başlıklı kısmında, “Tebliğin bu bölümünde yer alan düzenlemeler, iade edilecek KDV tutarının gerçek olup olmadığının tespit edilmesi suretiyle, Hazine’ye intikal etmemiş ve/veya hayali olarak oluşturulmuş, gerçek bir yüklenime dayanmayan tutarların KDV iadesi çatısı altında yolsuz olarak iadesini önlemeyi amaçlamaktadır.”şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir. Aynı…

Örtülü Kazanç

ÖRTÜLÜ KAZANÇ 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3. maddesinin (B) bendinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği, 134. maddesinde, vergi incelemesinden maksadın ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak olduğu…

VERGİ USUL KANUNUNDA (V.U.K) FATURA

Fatura ve Fatura Yerine Geçen Vesikalar Faturanın tarifi: Madde 229 Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır. Faturanın şekli: Madde 230 (Değişik : 30/12/1980 – 2365/34 md.) Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur: 1. Faturanın düzenlenme tarihi seri ve…