TARİFE KONTENJANI ÇERÇEVESİNDE İTHAL LİSANSI ALINAN EMTİA İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN FAYDALANMA

TARİFE KONTENJANI ÇERÇEVESİNDE İTHAL LİSANSI ALINAN EMTİA İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN FAYDALANMA İthal lisansı alınarak gümrük vergisi muafiyetinden faydalanılmak suretiyle gümrük vergisi beyanında bulunulmamasına karşın yapılan incelemelerde emtianın muafiyet kapsamında bulunmadığının tespiti halinde ek gümrük vergisi tahakkuku yoluna gidilmektedir. Bu kapsamda öncelikle Gümrük Kanunu’nun 242’inci maddesinde öngörülen usullere göre itiraz yoluna başvurulması gerekmektedir. İtirazın reddi…

DÜZELTME BAŞVURUSU VE İHTİRAZİ KAYITLA ÖDEME

DÜZELTME BAŞVURUSU VE İHTİRAZİ KAYITLA ÖDEME İthal edilen eşyalara ait katma değer vergisinin ihtirazi kayıtla ödenmesinden sonra, süresi içinde düzeltme talebinde bulunulması halinde öncelikle Gümrük idaresinde düzeltme istemi hakkında karar verilmelidir. İhtirazi kayıt dilekçesinin düzeltme istemi olarak kabul edilmesi olanaksızdır. Ayrı işlemler olması nedeniyle tek bir idari cevap verilmesi halinde 4458 sayılı Gümrük Kanununun 245’inci…

HAK SAHİPLİĞİ KAPSAMINDA KAMU KULLANIMINA AYRILAN ALANLAR

HAK SAHİPLİĞİ KAPSAMINDA KAMU KULLANIMINA AYRILAN ALANLAR Mülkiyet hakkı kapsamında hak sahibi olan gerçek ve tüzel kişilerin hak sahipliğinin bulunduğu alanda imar plan değişikliği veya başkaca bir sebeple kısıtlanması halinde eş değer bir yer verilmelidir. Bu anlamda tapu tahsis belgesi tapuya eşdeğer nitelikte belgedir. Gecekondu bölgelerinde yasa kapsamında verilen tapu tahsis belgelerinin kazanılma aşamasında usul…

KANUNSUZ SUÇ VE CEZA OLMAZ İLKESİ

KANUNSUZ SUÇ VE CEZA OLMAZ İLKESİ Kanunda suç olarak düzenlenmemiş fiillerin suç vasfı yükleyerek işlem tesisi hukuk devletinde olanaksız bir uygulamadır. Her fiilin karşılığı ilgili yasal düzenlemede yaptırım olarak düzenlendiği takdirde işlem tesisi mümkündür. Aksi durum her eylemin keyfi olarak cezalandırılma potansiyeli ile karşı karşıya olmasıdır ki temel hukuk kaideleri olan hukuki güvenlik ve hukuki…

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİ

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİ Kira sözleşmesi nedeniyle, 488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun I-A-2 numaralı bendinde yer alan kira sözleşmeleri için belirlenen binde 1,89 nispetinde damga vergisi hesaplanması gerektir 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinin birinci fıkrasında, anılan Kanun’a ekli (1) sayılı Tablo’da yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Kanun’un…

SERBEST MESLEK FAALİYETİ ÇERÇEVESİNDE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI

SERBEST MESLEK FAALİYETİ ÇERÇEVESİNDE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI 213 SAYILI YASANIN 236. MADDESİNDE; “Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.” AYNI YASANIN 353. MADDESİNDE; “(Değişik:28/7/2024-7524/11 md.) 232 nci maddenin birinci fıkrasının 1 ila…

İNANÇLI İŞLEM

İNANÇLI İŞLEM Sözleşme özgürlüğü çerçevesinde imzalanan inançlı işlem aşağıda yer verilen ilkelerin esas alınması taraflar açısından temel teminattır. Aksi durumda hak kaybının doğması kaçınılmazdır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 26. (mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 19.) maddesinde yer alan “sözleşme özgürlüğü” ilkesi kapsamında inançlı sözleşmelerin düzenlenebileceği ve geçerliliği kabul edilmektedir. İnançlı işlemlerde inanan ve inanılan…

MUNZAM ZARAR

MUNZAM ZARAR Munzam zarar Borçlar Kanununun 122. Maddesinde; Alacaklı, temerrüt faizini aşan bir zarara uğramış olursa, borçlu kendisinin hiçbir kusuru bulunmadığını ispat etmedikçe, bu zararı da gidermekle yükümlüdür. Temerrüt faizini aşan zarar miktarı görülmekte olan davada belirlenebiliyorsa, davacının istemi üzerine hâkim, esas hakkında karar verirken bu zararın miktarına da hükmeder. Şeklinde düzenlenmiştir. Söz konusu zararın…

6183 SAYILI YASAYA GÖRE ÖDEME EMRİ

6183 SAYILI YASAYA GÖRE ÖDEME EMRİ 6183 sayılı yasa uyarınca kanuni temsilci adına ödeme emri düzenlenebilmesi için öncelikle asıl şirket adına takip yoluna gidilmelidir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 10. maddesinde, tüzel kişilerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevlerin kanuni temsilcileri tarafından yerine getirileceği, temsilcilerin bu ödevleri yerine getirmemeleri yüzünden mükelleflerin veya…

VERGİ İDARELERİNCE HATALI MATRAH TESPİTİ

VERGİ İDARELERİNCE HATALI MATRAH TESPİTİ Vergi ve cezaya konu faturalarda KDV tutarı dahil edilerek matrah tespiti yoluna gidilemez. Faturalara isabet eden KDV tutarı düşüldükten sonra matrah tespit yoluna gidilmesi gerekmektedir. Aksi halde mükerrer vergilendirme söz konusu olacaktır. Danıştay 4. Dairesi’nin 15.12.2020 tarih ve Esas: 2016 / 11743 sayılı kararında, “…Öte yandan takdir komisyonu kararı ile…