MUVAZAA

MUVAZAA Muvazaa bir sözleşmenin taraflarının üçüncü kişilerden gerçek durumu gizleyerek onları aldatmak maksadıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında geçerli olmayan bir hususta anlaşmalarıdır Adına tapu tescili bulunan şahsın taşınmazının üçüncü kişi veya kişilere yolsuz olarak devredildiğinin ispatı açısından bedelde muvazaa iddiası tek başına yeterli değildir. Diğer tüm delillerin muvazaa iddiasına dayanak yapılması gerekmektedir. 01.04.1974…

TEVKİFAT

TEVKİFAT Gelir Vergisi Kanununun 94. Maddesi uyarınca; Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki…

SEKTÖREL KARLILIK

Aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmalar nezdinde karlılık oranlarının fahiş derecede uyumsuz olması resen tarh sebebi olarak gösterilebilir. Bu nedenle; karlılık oranlarının sektör bazında resmi veriler ile uyumlu olması maliyetlerin bu duruma göre kayıtlara intikali gerekmektedir. Bir kısım maliyetlerin kayıtlara intikal ettirilmemesi halinde sektör karlılık oranı artış gösterecektir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasınca yayınlanan ilgili sektörel…

SAHTE FATURA KULLANIMI

Vergi incelemeleri sonucu muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımının tespiti ancak somut belgelerin varlığı halinde mümkündür. Bu kapsamda; ilgili dönemde faturalarını kullandığı şirketin iş hacmi noktasında ticari ve teknik kapasitesinin yetersiz olduğunun yoklamayla ortaya konulması, mali verilerinde uyumsuzluklar bulunması, yapılan soruşturmalarda farklı şahıslar üzerinden şirkete ait belgelere ulaşılması; ticari iş ve işlemlerin yapıldığı diğer şirketlerin iş…

Gümrük Vergisi Müteselsil Sorumluluk

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 3’üncü maddesinin 1’inci fıkrasının 11’inci bendinde, yükümlünün, gümrük yükümlülüklerini yerine getirmekle sorumlu olan bütün kişileri ifade ettiği ve 5’inci maddesinde, bütün kişilerin, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin edebilecekleri; temsilcinin, Türkiye gümrük bölgesinde yerleşik bulunan kişiler olduğu; temsilin, doğrudan veya dolaylı…

Kadastro Geçit Hakkı

KADASTRO GEÇİT HAKKI 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 747/2 maddesi gereğince geçit isteği, önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun komşuya, bu şekilde ihtiyacın karşılanmaması halinde geçit tesisinden en az zarar görecek olana yöneltilmelidir. Zira geçit hakkı taşınmaz mülkiyetini sınırlayan bir irtifak hakkı olmakla birlikte, özünü komşuluk hukukundan alır. Bunun doğal sonucu olarak yol…

ÖZEL ESASLAR

ÖZEL ESASLAR KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “Özel Esaslar” esaslar başlıklı bölümün amaç başlıklı kısmında, “Tebliğin bu bölümünde yer alan düzenlemeler, iade edilecek KDV tutarının gerçek olup olmadığının tespit edilmesi suretiyle, Hazine’ye intikal etmemiş ve/veya hayali olarak oluşturulmuş, gerçek bir yüklenime dayanmayan tutarların KDV iadesi çatısı altında yolsuz olarak iadesini önlemeyi amaçlamaktadır.”şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir. Aynı…

Örtülü Kazanç

ÖRTÜLÜ KAZANÇ 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3. maddesinin (B) bendinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği, 134. maddesinde, vergi incelemesinden maksadın ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak olduğu…

LOJMAN TAHSİSİ

Lojman tahsisi görev süresi veya belirli süreli tahsis edilir. 2946 Sayılı Kamu Konutları Kanunu’nun 3. maddesinde, kamu konutları, tahsis esasına göre, özel tahsisli konutlar, görev tahsisli konutlar, sıra tahsisli konutlar ve hizmet tahsisli konutlar olmak üzere dört gruba ayrılmış olup, (b) bendinde de, görev tahsisli konutlar, yönetmelikte belirlenecek makam ve rütbe sahiplerine, görevlerinin önemi ve…

657 SAYILI YASA UYARINCA DİSİPLİN CEZALARINDA ZAMANAŞIMI

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 127. Maddesinde; “ (Değişik: 12/5/1982 – 2670/33 md.) Bu Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren; a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına, b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin…