ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ RAPORUNA DAYALI PARA CEZASI

2872 sayılı yasaya aykırı olarak faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler için söz konusu yasa ve bu yasaya dayanılarak çıkarılan yönetmelik uyarınca para cezaları düzenlenir. Ancak çoğunlukla para cezasına dayanak teşkil eden bilgi ve belge somut olarak ortaya konulamamaktadır. Tüm bu sebepler de açık bir iptal sebebidir.
Örneğin;
2872 sayılı Çevre Kanununun 10. maddesinde, gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmelerin, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlü oldukları, Çevresel Etki Değerlendirmesi “Olumlu Kararı “veya” Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyeceği; proje için yatırıma başlanamayacağı ve ihale edilemeyeceği ve Çevresel Etki Değerlendirmesine tâbi projeler ve Stratejik Çevresel Değerlendirmeye tâbi plân ve programlar ve konuya ilişkin usûl ve esasların Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirleneceği hükmü yer almış, 20/(e) maddesinde ise, Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlara, her bir ihlal için …. Türk Lirası idarî para cezası verileceği hükmüne yer verilmiştir.
…..işi ile iştigal eden şirketin, faaliyete başlamadan önce Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 15. maddesi uyarınca hazırlatmış olduğu Proje Tanıtım Dosyasında, taahhüt edilen planlamaya uyması gerekmekte olup çoğu zaman günlük hayatta taahhüt edilen ve onaylanan proje dosyasına aykırı fiiller somut olarak ortaya konulamamasına rağmen fahiş miktarda para cezalar tesis edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir