KANSER İLAÇ BEDELİ
KANSER İLAÇ BEDELLERİ
Kanser hastalarının kullanmış olduğu bir kısım ilaç bedelleri SGK tarafından karşılanmamaktadır.
5510 Sayılı Kanunun ve ilgili yönetmeliklerinin bu konuda ayrıntılı düzenlemeler getirdiği görülmektedir. Bu düzenlemelere göre, Devletin, sosyal güvenlik hakkının temini ve sürdürülmesi adına, yapmış olduğu kanuni düzenlemeler kapsamında, yurt içinde üretilen veya yurt dışından ithal edilen ilaçların, etkin ve güvenilir olup olmadığını denetleyerek belli bir kalite standardında olmasını sağlayacak ve bunların tüketiciye ulaşmasına izin verecek kurum ve kurulları oluşturduğu anlaşılmaktadır
Anayasamız temel hak ve ödevleri teminat altına almış, 17. Maddesinde herkesin yaşama hakkına, 60. Maddesinde herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğunu, devletin sosyal güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alacağını ve teşkilatı kuracağını hükme bağlamıştır. Devletin iktisadi ve sosyal ödevlerinin sınırlarının belirlendiği 65. Maddede ise, söz konusu görevlerin amaçlarına uygun önceliklerinin gözetilerek mali kaynakların yeterliliği ölçüsünde yerine getirileceği yönünde düzenleme getirilmiştir.
5510 Sayılı Sosyal Sigortala ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 62 ila 74. Maddeleri arasında, sosyal güvenlik kapsamında sağlık ve diğer hizmetlerinden kimlerin yararlanacağı, yararlanma süresi, kurumca finansman sağlanmayacak sağlık hizmetleri, sağlanacak hizmetlerin kapsamı, sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları ve katılım payları, sağlık hizmetlerinden yararlanma usulleri, sağlık hizmetlerinin ödenecek bedellerinin belirlenmesi, hizmetlerin sağlanması ve sağlık giderlerinin ödenmesi yöntemleri konularında ayrıntılı düzenlemelere yer verildiği görülmektedir.
Kanunun uygulanmasının gösterilmesi amacıyla, 23.08.2008 Tarih 26976 Sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik”, 26.03.2016 Tarih 29665 Sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmelerinin/protokollerinin Hazırlanması Ve Akdedilmesine İlişkin Yönetmelik”, 10.02.2016 Tarih 29620 Sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Alternatif Geri Ödeme Yönetmeliği” aynı resmi gazete yer alan “İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği”, 01.08.2019 Tarih 30849 Sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bilimsel Danışma Komisyonlarının Teşkili Ve Görevleri Hakkında Yönetmelik” hükümleri kanuni mevzuatımızda yer almaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğinin 3/1g Maddesinde “sağlık uygulama tebliği (SUT)” tanımlanmıştır. “Sağlık Uygulama Tebliği: Kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerine ait ücretler ile tedavi yardımlarının verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği Kurumca yayımlanan ilgili yıl Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğini” ifade etmektedir.
Başta Anayasamızın düzenlemeleri olmak üzere mevzuat hükümleri göz önüne alındığında, sosyal güvenlik hakkının iç hukukumuzda teminat altına alındığı anlaşılmaktadır. Bunun yanında uluslararası hukukta bir çok metin de sosyal güvenlik hakkını teminat altına alan düzenlemeler getirmiş, söz konusu uluslar arası hukuk düzenlemeleri Devletimizce bu andlaşmalar onaylanmak suretiyle özellikle Anayasanın 90. maddesi hükmü ile etkinlikleri arttırılarak iç hukukumuza taşınmış ve uyulması zorunlu hükümler haline getirilmişlerdir.
Devletin sosyal güvenlik hakkının sağlanması yönündeki yükümlülüklerini mali olanakları ölçüsünde yerine getireceği de Anayasamızın 65. Maddesi kapsamında hüküm altına alınmıştır.